carolinateodor

Vår älskade son, Teodor, föddes 27 december 2010. Han förändrade nästan allt. Fyra år senare, 25 december 2014, föddes vår efterlängtade dotter, Emilia. Här försöker jag hitta orden för mina känslor och tankar i livets små ögonblick. När jag inte hittar orden låter jag bilderna tala.

Hockey eller innebandy?

Publicerad 2011-02-27 18:40:19 i Allmänt,

Denna vecka har vi hunnit med två föräldraträffar. Den första handlade om barnsäkerhet. Teodor sov sig tryggt igenom föreläsningen. Det var fler föräldrar med denna gång än sist. I hissen ner pratade vi med Ks mamma. K föddes 18 december och mamman hade trott att han var yngst i gruppen men det är det antagligen Teodor som är. Han är dock långt ifrån minst. Jag lärde mig inte så mycket nytt under föreläsningen men det var ändå bra att få höra lite om vad som är bra att tänka på. Typ att halsdukar bör undvikas.

Den andra föräldraträffen handlade om Barnomsorgen och hur man gör för att anmäla förskoleplats. Verkar inte helt enkelt och det gavs inga garantier om att ens barn får plats när man vill ha den. Vi ska fundera lite på hur vi ska göra... Det är ju inte dags än som tur är.

Teodor har också varit på sin första hockeymatch! Vi åkte till Borås för att stödja morbrors Almtuna. Det gick super! Vinst för Almtuna och Teodor var nöjd hela matchen igenom. Han satt med sina hörselskydd på och tittade nyfiket. Efter matchen fick vi en liten pratstund med morbror och Teodor fick lukta på lite hockeysvett. Var nog inte sista gången som han kände den lukten...



Som om det inte vore nog med sport följde vi med och tittade på pappas innebandymatch idag. Gick lika bra som hockeyn men Teodor sov lite mer denna gång. Drar slutsatsen att han gillar hockey bättre än innebandy. ;)

Mjölkstockning, sällskapssjuka och blöjängel

Publicerad 2011-02-23 13:19:03 i Allmänt,

"Åh nej!!" tänkte jag förra veckan när jag fick frossa på kvällen och insåg att jag hade fått mjölkstockning!! Som tur var kändes det mycket bättre dagen efter men det var lite problematiskt att få ordning på det. Fick tipset om att Teodor skulle ligga åt andra hållet när jag ammade och det tycktes hjälpa. Ytterligare en erfarenhet rikare. :)

Hade en supermysig helg med bland annat ett lyckat IKEA-besök och en tur på stan med mina två älsklingar. Köpte haklappar till Teodor eftersom han har börjat dregla en hel del. Såg massa fina kläder men än så länge har han kläder så det räcker så jag höll i mig och köpte endast det som han verkligen behöver.

I måndags vaknade jag full med energi och var väldigt sällskapssjuk! Blev en tur på biblioteket för att lämna tillbaka och låna nytt. Lånade många böcker på rim för det minns jag att jag gillade när jag var liten. När jag gick där och valde slog det mig hur mycket inflytande jag har på Teodor, vare sig jag vill det eller inte. Jag valde ju böcker som jag fastnade för men vad han gillar för böcker har jag egentligen ingen aning om ännu. Han tycktes dock gilla Den vilda bebin får en hund för när jag läste den så log han nästan hela tiden.

På måndagskvällen skulle jag stilla min sällskapssjuka genom att åka hem till en kompis. För första gången skulle jag köra själv med Teodor i bilen. Jag var lite småstressad över detta eftersom han sitter i baksätet så jag inte kan se honom. Det gick iallafall bra... att köra. Men mitt i allt fokus på hur körningen skulle gå så lyckades jag glömma något annat. Skötväskan. Detta upptäckte jag när jag nästan var framme och jag hade ingen större lust att vända tillbaka. Jag lämnade Teodor hos kompisen och sprang till de tre närliggande småbutikerna för att få tag på blöjor men det fanns inte någonstans!! Väldigt märkligt och väldigt, väldigt stressande för en mamma som hade klantat sig. Kom alltså tillbaka till kompisen och Teodor tomhänt. Kompisen var dock supersnäll och erbjöd sig att åka till ICA och köpa blöjor och sedan var kvällen räddad. Tack, kära blöjängel.

Igår var det dags för promenad i Slottsskogen igen och sedan åt vi lunch med Teodors morfar som var på jobbesök. Efter det bar det av ner på stan med spårvagnen för att fika med en annan kompis. När vi kom hem lagade vi vår första Linas matkasse-middag. Det blev riktigt gott och flera matlådor. Ger gårdagen 5 av 5 toasters.

Idag står tvätt på schemat igen. Solen lockar där ute. Efter tvättupphängning ska vi ut och gassa. Livet leker.

Torsk på Teo

Publicerad 2011-02-16 18:32:09 i Allmänt,

Åh, vilken lycka att allt gick bra igår!! Efter liiite stress på morgonen gav vi oss av till Guldhedens bibliotek. Spårvagnen var snäll och vi slapp nederbörd men däremot var det riktigt blåsigt ute!! Vi var framme i god tid och jag hann prata med en annan mamma där som var där i ännu bättre tid. Sedan ramlade föräldrarna (en pappa, resten mammor) in allteftersom. De hade ju träffat varandra innan och de verkade trevliga allihop. Bibliotekarien pratade om vikten av att läsa för och prata med sina barn och att det aldrig är för tidigt att börja med läsningen. Åh, så stolt och nöjd jag kände mig då eftersom jag tidigt började med att läsa böcker för Teodor! Var skönt att få bekräftat att det är viktigt. Bibliotekarien visade även exempel på bra böcker med rim och ramsor och hon provläste en bok för en pojke som såg ut att vara lite äldre än Teodor. Efter detta var det dags att åka vidare mot Slottsskogen. Jag var lite smått stressad över att Teodor skulle bli hungrig på spårvagnen på vägen dit... Dessutom hade jag upptäckt att han hade fått svamp på tungan. Efter att ha ringt ett par livlinor blev jag lugnad. Det är tydligen mycket vanligt och inget att stressa upp sig över.

Nå väl. Gick bra att åka spårvagn till Slottsskogen och jag var tacksam över hjälpsamma Göteborgare! Vid Villa Belparc skulle vi träffa Magplask-mammor med sina bebisar. Vi skulle ta en promenad innan fikat och jag kände att både jag och Teodor behövde få lite mat i magen för att klara en promenad. Vi hade 20 minuter på oss när vi kom fram och det gick faktiskt bra. Vi tog en snabbfika båda två innan vi gick ut för att träffa mammorna och bebisarna. Var skoj att träffa mammorna igen och att få se att deras gravidmagar hade förvandlats till bebisar. Vi gick en hurtig promenad i ungefär 1 timme. Var riktigt skönt att röra på sig ordentligt och att få prata med andra som har liknande funderingar som en själv. Efter promenaden fikade vi en stund och vi bestämde oss för att ses 1 gång i veckan framöver för de som vill.

På kvällen kom pappa Jimmie hem med ett superfint babygym! Teodor verkade stortrivas med det!



Idag var vi på återbesök på Barnmorskegruppen. Kändes väldigt konstigt att komma tillbaka dit utan gravidmage men med bebis! Massa minnen väcktes till liv. Kändes märkligt att vara i samma rum som vi varit så många gånger när Teodor låg i min mage och vi lyssnade på hans hjärta och försökte känna hur han låg i magen. Nu låg han i pappas famn som vilken självklarhet som helst.

Efter det besöket var det dags att åka till BVC för att kolla upp Teodors svamp i munnen. Vi hann inte hem emellan besöken och Jimmie skulle tillbaka till jobbet så jag fick kånka in Teodor sittandes i bilbarnstolen. Som tur var fick vi komma in med en gång och allt gick väldigt smidigt. Barnmorskan konstaterade att Teodor hade fått svamp och det kallas tydligen torsk. Vi fick rådet att blanda 1 kryddmått Bikarbonat med 1 dl vatten och pensla detta i hans mun med en tops varje gång han ska äta. Vi passade även på att väga och mäta Teodor när vi ändå var där. Nu väger han 5736 g och är 61 cm lång!! För att lämna avtryck kissade Teodor på tapeten när han låg på vågen! Både jag och barnmorskan hade svårt att hålla oss för skratt!

Nu ikväll håller vi på och tvättar. I hissen på vägen upp åkte vi med samma kvinna som den dagen när vi kom hem från BB. Hon kom ihåg att jag inte såg helt pigg ut då. Herregud, jag måste ha sett ut som ett vrak!! Hon verkar trevlig och sa att hon tycker att Teodor är fin. :)

Kärlek för mig

Publicerad 2011-02-14 15:31:35 i Allmänt,

Kärlek för mig
är att tycka
att sättet som dina tår rör sig på
när du äter från mitt bröst
är det vackraste
som finns


Av: Carolina

Stolt mamma!

Publicerad 2011-02-14 15:25:57 i Allmänt,

Har inte skrivit här på ett tag. Dagarna bara rinner förbi och jag förstår inte var de tar vägen! Tror att det har att göra med att jag lever mer i nuet nu än förr. Det finns helt klart fördelar med det men jag har märkt att det också leder till att jag lätt glömmer saker som jag har planerat in att jag ska göra... Måste börja skriva in i almanackan så att jag inte missar något viktigt. Lite festligt att det bara är att följa almanackan om man vill ha koll på hur gammal Teodor är. Om det är vecka 7 så är han 7 veckor gammal på måndagen. Alltså. Idag är Teodor 7 veckor gammal och jag blir rädd när jag tänker på att denna tid aldrig någonsin kommer tillbaka.

I onsdags var vi på BVC för vägning och mätning. Jag var som vanligt nöjd med att vi var i tid för av någon dum anledning känner jag att jag vill visa upp mig som en duktig mamma som har koll på läget när jag är där. Det hjälpte dock inte att vi var i tid för de hade bytt lokaler! Smått stressad blev jag när jag upptäckte detta för jag visste inte var i det stora huset de hade tagit vägen... Till råga på allt var Teodor inte alls nöjd med att ligga i vagnen så jag bar honom och drog vagnen framför mig och Teodors napp envisades med att trilla ut stup i kvarten. (En äldre herre hjälpte dock till med att plocka upp nappen från golvet) Dessutom packar jag alltid skötväskan full med "utifallatt-grejer" och eftersom den hänger på vagnen blir vagnen baktung när Teodor inte ligger i den. Så med en skrikande Teodor på armen och en vagn som ville välta försökte vi hitta fram till rätt dörr... och det gick tillslut. Försökte verka så lugn som möjligt när barnmorskan släppte in oss. Denna gång vägde Teodor 5456 g och var 60,5 cm lång! Längden tog ett skutt på kurvan! Inte konstigt att storlek 62 redan passar perfekt på bodies! Viktigast vid detta BVC-besök var dock när Teodor låg på mage på skötbordet och höll upp huvudet för att visa hur stark han var i nacken. Barnmorskan var imponerad (på riktigt) och mamma var oerhört stolt!!

Igår hade vi storfika med Jimmies släkt. Teodors syssling som är 9 månader gammal var här och han kändes otroligt mycket större än Teodor! Konstigt att tänka sig att det inte kommer vara någon större skillnad på dem om några år.

Ibland känns det ensamt på dagarna när jag inte har nog med kraft, energi och rutin att ge mig ut och hitta på saker. Dessutom saknar jag min släkt och mina vänner på andra sidan Sverige. Vi har därför beställt flygbiljetter till Stockholm. Vi ska åka dit hela familjen i slutet av mars. För oss alla tre betalar vi bara 440 kr tur och retur! Ska bli spännande att se hur det går att flyga med Teodor!

Imorgon blir det mycket aktivitet! Först ska vi till Guldhedens bibliotek på föräldraträff. Vi har inte varit på någon sådan träff innan så det känns lite nervöst men det ska nog gå bra (om vi bara hittar dit). Sedan blir det fika på Villa Belparc i Slottsskogen. Hoppas på snälla spårvagnar och bussar och att vi slipper nederbörd!

Avslutar med några bilder på lite olika sinnesstämningar... (Ser ni hur fint han håller upp nacken? ;))

En dag står vi över februari, du och jag?

Publicerad 2011-02-07 20:28:49 i Allmänt,

Vi ramlade runt på alla ställen som var öppna den natten
vi var konstnärer och dom bästa i sitt slag
vi skulle ta oss långt vi två
hon sa En dag står vi över februari
du och jag
natten var så kall vi höll hårt om varann
nu stängde dom i Stockholm
och människorna försvann
men vi hade lusten i behåll
hon sa ta min hand jag följer dig
vi ska åt samma håll

Utdrag ur Lars Winnerbäcks Åt samma håll.

Sista dagarna har känts ganska gråa. Kanske typiskt februari. Februari är enligt mig den minst nödvändiga månaden på året och därmed en månad som jag gärna står över. Vad vi vet och som ger oss hopp är dock att vi går mot ljusare tider och att vi har en underbar son som utvecklas för var dag som går.

I lördags slutade ett mindre lyckat IKEA-besök med att jag fick rusa ut med en skrikande Teodor som var hungrig. Det var inte helt lätt att ta sig fram genom gångarna eftersom vi var långt ifrån ensamma på IKEA. Jag racade fram med barnvagnen och försökte få folk med stora kundvagnar ur vägen. Det enda jag tänkte var "Hoppas vi inte träffar någon vi känner nu". Fick smått panikkänsla i magen men försökte behålla lugnet. När vi väl var på plats i bilen och Teodor fick äta blev han lugn igen. Och jag också.

Det roligaste som hände igår var när jag dammsög och Teodor låg i Jimmies famn och följde mig med blicken var jag än gick i rummet. Det roliga var alltså inte att dammsuga utan att Teodors syn tycks ha utvecklats ytterligare.

När jag vaknade idag kändes det som att jag var på väg att bli sjuk. Hade lite ont i huvudet, lite ont i halsen och lite ont i kroppen. Skulle egentligen på promenad i Slottsskogen men den fick ställas in. Har knappt varit utanför sovrummet på hela dagen. Njöt av att ligga inne och bara vara med Teodor och se på det mindre mysiga snö- och regnblandade vädret som pågick utanför. Inser att det tär på kroppen att amma och att aldrig sova mer än 3 timmar åt gången. Lyckligtvis lyser Teodor upp tillvaron och ger mig energi med sitt gurglande språk och sina sneda leenden bakom nappen.

Just nu ligger Teodor på Jimmies mage och "småsnackar" och håller upp huvudet. Hur stolta som helst är vi alla tre. Och jag inser att jag aldrig någonsin vill stå över februari. Vill ju inte missa ett enda ögonblick med min älskade son.

Flickor är lite mer öppna och pojkar är lite mer stängda

Publicerad 2011-02-05 11:55:57 i Allmänt,

Kom just och tänka på ett intressant samtal mellan Teodors kusin på 4,5 år och hans pappa (min bror) som ägde rum när jag bytte blöja på Teodor förra helgen.

Pappan: Ser du nu att det är en pojke?
Kusinen: Ja.
P: Hur ser du det då?
K: På namnet. Han heter ju Teodor.
P: Ja, just det. Och hur kan man annars se skillnad på pojkar och flickor?
K: På håret.
P: Jaha.
K: Fast man kan se skillnad på stjärten också.
P: Jaha. På vilket sätt då?
K: Flickor är lite mer öppna och pojkar är lite mer stängda.

Små ögonblick

Publicerad 2011-02-04 13:03:26 i Allmänt,

När du log mot mig och jag skrattade och du log igen. När du sov i min famn och jag råkade spilla iskallt vatten på din söta hals. Du gnydde lite och somnade om igen. Mamma skämdes. När du låg på mage på pappas mage och stötte dig på armarna och lyfte upp nacken. Flera gånger. När du låg på skötbordet och jag skulle byta din blöja och sa "Men du hade ju inte bajsat så mycket". Och då bajsade du. Rakt ut.

Jag Älskar Dig och våra ögonblick. Vill spara dem någonstans. Vill alltid vara här och nu med dig.


Storlekarnas ytterligheter

Publicerad 2011-02-04 11:10:21 i Allmänt,

Igår fick jag tid till att rensa lite bland mina kläder. I somras lade jag ner de kläder som magen (och kanske låren och rumpan) hade vuxit ur i en låda som ställdes i källaren. Denna låda har stått på golvet i vårt sovrum i typ en vecka. Jag hade någon slags förhoppning om jag skulle kunna byta ut innehållet i den lådan mot mina gravidkläder. Efter Frölunda Torg-shoppingen för en tid sedan borde jag ha förstått bättre... Insåg igår vad dyrt det kommer att bli om jag aldrig någonsin kommer i de kläderna igen. Jag bestämde mig iallafall för att lägga undan alla gravidkläder (även om de är väldigt bekväma). Det kändes lite märkligt och när jag gjorde det kände jag någon typ av längtan tills jag får ta fram dem igen.

Eftersom jag, efter att ha försökt få på mig två par jeans och en kjol, insåg att kläderna i lådan inte var redo för mig än (eller tvärtom) så lät jag dessa ligga kvar och mina gravidkläder fick göra dem sällskap. Storlekarnas ytterligheter skulle man kanske kunna säga. Vad som blev kvar i garderoben var alltså mellanstora och bekväma kläder. Inte speciellt speciella. Kom till och med på mig själv med att nästan rensa bort alla festtoppar. När ska jag använda dem egentligen, tänkte jag? Man skulle ju iochförsig kunna fråga sig varför jag ska ha en massa kläder i garderoben överhuvudtaget när jag ändå softar runt i den knallröda mysdressen som jag fick av Jimmie i julklapp hela dagarna. Herregud, vad tantig och tråkig jag är! Skärpning, ryck upp dig och styla till dig lite nu, morsan! Jag behöver väl inte ha klädstil som en tant bara för att jag har blivit mamma?!

Saknar mitt jobb!?

Publicerad 2011-02-02 22:53:41 i Allmänt,

Chattade just med en (fd) kollega på Facebook och kom på mig själv med att sakna mitt jobb som jag inte har kvar längre. En elev hade tydligen frågat när jag skulle komma tillbaka. En elev som jag nästan hade glömt. En konstig känsla. Fram till för bara några minuter sedan har jag tänkt att jag aldrig någonsin skulle vilja jobba mer sedan Teodor kom till världen. (Om det skulle fungera ekonomiskt) Inte för att jag inte trivdes med jobbet utan för att jag trivs så oerhört bra med att vara mamma. Kollegan tog mig tillbaka till den värld som har funnits i mitt undermedvetna men som jag inte har velat tänka på för mycket. Den världen betydde väldigt mycket för mig och framför allt tog den väldigt stor plats i mitt liv innan jag blev mamma. Det utrymmet har Teodor fyllt. Det finns inga garantier för att jag får komma tillbaka till den skolan när jag är redo att börja jobba igen. Jag har försökt att intala mig att det inte skulle göra något om jag inte får det. Men det skulle det.  

Nåväl, när jag väl börjar jobba igen kommer jag garanterat att sakna den här tiden. Oavsett var och med vad jag jobbar. Ska därför mentalt försöka återgå till min mammaroll. (Dvs tycka att det är lite småjobbigt att behöva gå upp ur sängen för att hämta lite vatten men tycka att det finns något vackert i att få bebiskräk i håret)

Gittan och älgbrorsorna och andra barnböcker

Publicerad 2011-02-02 16:22:47 i Allmänt,

Ytterligare en dag då Teodor ogärna legat själv i sängen eller vagnen... Detta gjorde att vi spenderade i stort sett hela förmiddagen i sängen. Vi hann dock med magmassage (som Teodor gillar) och att ge näsdroppar, magdroppar och D-vitamindroppar (som Teodor INTE gillar). Vi läste även en saga. Jag brukar försöka se till att läsa minst en barnbok för honom varje dag. Vi har främst begagnade böcker från när jag var liten att välja mellan. Kände för lite nyheter och bestämde mig därför för att vi skulle ge oss iväg till stadsbiblioteket efter lunch. När jag beslöt mig för det sken fortfarande solen ute men den hade gömt sig innan vi väl kom ut. Det gjorde inte så mycket. Det var skönt att få lite frisk luft och känna att det var så pass varmt att man kunde gå utan handskar.

Jag hade kunnat låna hem hur många böcker som helst från biblioteket! Finns så himla många mysiga barnböcker! Vi lånade följande:
Händiga Hanna lagar pappa av Titti Knutsson och Lisen Adbåge
Billy och bollen av Birgitta Stenberg och Mati Lepp
När Findus var liten och försvann av Sven Nordqvist
Stackars Pettson av Sven Nordqvist
När Åkes mamma glömde bort av Pija Lindenbaum
Gittan och älgbrorsorna av Pija Lindenbaum
Mammas lilla Olle av Cecilia Davidsson och Helena Davidsson Neppelberg
Alfons ABC av Gunilla Bergström

Vi lånade även några böcker från föräldrahyllan.

Det skulle vara intressant att veta hur Teodors språkutveckling påverkas av att jag läser för honom. Men om inte annat får vi ju en mysig stund tillsammans.

Din parfym

Publicerad 2011-02-02 11:39:53 i Allmänt,

Kan inte få nog
av din parfym
Inga ord kan beskriva
hur den luktar
Ingen annan doft
kan få mig så lycklig och lugn
Ingenting annat
luktar likadant

Kan inte få nog
av att lukta
på dig



Av: Carolina

Napptapp och byta-blöja-skyltar

Publicerad 2011-02-01 20:31:43 i Allmänt,

Idag har Teodor varit väldigt sällskapssjuk och inte velat lämna mammas armar en sekund! Mysigt att ha honom hos sig såklart men man får inte så mycket gjort. Å andra sidan finns det inget viktigare än att han känner sig trygg och mår bra. Disken och den ouppackade väskan från helgen får vänta till en annan dag eller tills Jimmie vill ta hand om det. I skrivande stund ligger Teodor och sover på amningskudden som jag har i min famn. Vågar inte lägga ifrån mig honom för då kanske han vaknar... Så underbart att studera honom när han ligger där så rofyllt med knutna händer och nappen som guppar upp och ner i munnen.

På tal om nappar så är jag väldigt nöjd med att de finns! Teodor älskar sina nappar och de hjälper att få honom lugn för det mesta. Ett problem som vi har är dock att de lätt ramlar ur munnen på honom och då blir han lätt upprörd. Vi har provat att fästa nappen med snöre på kläderna men då åker nappen ut ännu oftare eftersom han får tag på snöret med händerna lite nu och då. Det borde komma en bra uppfinning som gör att nappen inte trillar ut så lätt. Jag tänker mig exempelvis en magnetlösning. Ena delen fästs på tungan och den andra på själva nappen. Kanske inte är den ultimata lösningen trots allt... Ett annat alternativ är att fästa två snören runt nappen och sedan bakom öronen. (Ungefär som en lösnäsa men det är en napp istället för näsa) Tills vidare får vi helt enkelt kämpa vidare med att plocka upp napparna från golvet och leta reda på dem i vagnen. Och det är ju faktiskt problem som vi kan stå ut med. :)

I helgen var vi och hälsade på min familj och vänner i Uppsala. Det var verkligen skoj att träffa alla! Jag trodde att jag skulle bli mer sentimental men det kändes bara roligt att visa upp vår lille prins. På något sätt kändes det även lite overkligt.

Bilresan gick bra. Teodor blev lite småskrikig emellanåt men det var ingen större fara och det var skönt att inte ha någon brådska med att komma fram. Vi tog paus när det behövdes. På bilden sover han gott i bilstolen.


                                                                         



Något som jag uppmärksammade på vägen till Uppsala var att det var en kvinna på byta-blöja-skyltarna. (Det var iallafall en person med kjol och det är väl inte många fler män än Peter Siepen som bär kjol?)



Detta störde mig lite ända tills vi åkte hem igen och stannade en stund på A6 i Jönköping. På toaletten där hade de kommit lite längre vad det gäller jämställdheten. Där såg skylten ut på följande sätt:



Än finns det hopp!

Nu har Teodor vaknat, hans napp har ramlat ur munnen och jag ska be Jimmie byta hans blöja.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela