carolinateodor

Vår älskade son, Teodor, föddes 27 december 2010. Han förändrade nästan allt. Fyra år senare, 25 december 2014, föddes vår efterlängtade dotter, Emilia. Här försöker jag hitta orden för mina känslor och tankar i livets små ögonblick. När jag inte hittar orden låter jag bilderna tala.

Att klappa dig till sömns

Publicerad 2012-07-31 21:17:26 i Allmänt,

Det har gått ganska bra ändå. Att inte klappa på dig och så när du ska somna på kvällen. När jag har gått in till dig har jag försökt vara så tråkig som möjligt och du har blivit lugn ändå och accepterat det. För några veckor sedan ville du att vi skulle både klappa dig, massera dina fötter, hålla dig i handen, vagga sängen och sjunga samtidigt för att du skulle bli nöjd. Successivt har vi försökt få dig att somna utan att vara så beroende av att vi gjorde allt det där. Och det har gått ganska bra, som sagt. Ikväll kunde jag dock bara inte låta bli. Efter att du hade skrikit en stund gick jag in till ditt rum och du la dig ner i sängen. Jag klappade försiktigt på dig och tänkte att jag inte borde för då skulle det bli svårare med nattningarna framöver. Jag slutade en stund men mina händer kunde inte låta bli att klappa på dina vackra, ljusa hårstrån i pannan och mina fingrar älskar ju att bli kramade av dina starka små händer och jag tycker ju om att sjunga för dig. Som vanligt hade du Ior och tigern bredvid dig i sängen. Ior köpte vi samma dag som stickan visade plus och tigern var större än du när du fick den. Och jag tror att jag är ganska övertygad om att du inte kommer ha svårare att somna imorgon bara för att jag klappade dig till sömns ikväll. 

Utvecklande av förmågor

Publicerad 2012-07-30 22:20:21 i Allmänt,

"Jag tycker att begreppet trotsåldern känns lite gammaldags och skulle hellre vilja prata om att barnen utvecklar nya förmågor, som de förstås prövar på sin omgivning." Det är ett citat av barnspykologen och familjeterapeuten Anna Sylvén i en artikel i Vi Föräldrar nr 7 2012. Både jag och Jimmie kan nog skriva under på att Teodor gör väldigt mycket av detta just nu. Utvecklas och testar. När vi kom hem idag efter att ha sovit borta några nätter blev Teodor plötsligt vansinnig. Han låg på golvet och skrek och sparkade och var så upprörd att han knappt kunde andas. Det gjorde så ont att se honom så arg och inte veta hur vi skulle hjälpa honom. Vi försökte kramas, prata lugnande, avleda men inget hjälpte förrän jag frågade om han ville ha en glass. Då stannade han liksom upp lite och tog sig snyftandes ut till köket och blev glad igen när han hade en glass i näven. När den var slut blev han arg igen och det blev dags för en ny men sedan fick det räcka. Jag känner mig rådvill och förstår att vi inte kan lösa varje sådan situation med en glass... Eller kan vi det?
 
Som väl är brukar det gå över snabbt när Teodor blir arg. Imorse började han tillochmed att skratta istället när jag sa "Nej Teodor, du är inte alls arg" och log lite mot honom när han först hade slängt sig ner på köksgolvet i protest. Vi är också glada över att det går bättre och bättre när Teodor ska somna på kvällen. Sedan ett par veckor tillbaka sitter vi inte bredvid honom tills han somnar. Istället går vi in då och då men utan att klappa på honom eller vagga sängen. Ikväll somnade han faktiskt utan att vi var i rummet och det är en stor framgång i vår lilla familj.
 
Teodor har även börjat säga fler och fler ord och det är helt fantastiskt! Exempel på ord som han kan säga så att vi förstår dem är: mamma, pappa, kittla, nyponsoppa (oppa), hoppa (också oppa), titta, kissa, där, min (mi-mi), baka kaka, farmor (bammo), mormor (mommo), gurka, oj, bil, dansa, ramla. Dessutom är han duktig på att nicka för ja och skaka på huvudet för nej och låta som en kossa, en häst och ett får. Och vi är så stolta över honom och hans utvecklande av sina förmågor.
 
Här kommer några bilder från våfflor vid Delsjön i torsdags och mys i Hindås i helgen.
 
Som ni ser har vi det toppen emellanåt. Eller ganska ofta faktiskt. Tack för allt vi får lära oss genom dig, Teodor. Och tack för den du är. <3

Tidsmaskiner

Publicerad 2012-07-25 22:10:08 i Allmänt,

Nu enklien har jag fått lite ordning på mina foton. De sträcker sig tillbaka till midsommar. En riktig tidsmaskin.
 
 
 
Idag åkte vår lilla familj till Stamsjön i Lerum för att eftermiddagsbada. Om drygt ett år kommer vi att bo där i närheten. I min mentala tidsmaskin såg jag Teodor framför mig när han är några år äldre och badar där och då kändes han väldigt liten just nu när han sprattlade och räknade ett, tå, te och sprang i det långgrunda vattnet.

Halv special

Publicerad 2012-07-24 22:24:01 i Allmänt,

Idag blev det en dag på Saltholmen. Spårvagnsresan dit gick ganska smärtfritt och väl på plats sov Teodor redan trots att han hade vaknat TJUGO I TIO I SIN EGEN SÄNG. Själv blev jag hungrig när vi klev av spårvagnen så vi tog ett stopp på gatuköket och jag åt min första Halv special efter att ha frågat killen i luckan vad det var för något. Att jag beställde en sådan var nästan lika otippat som det där om när och var Teodor vaknade, men bara nästan. Så länge Teodor sov gott i vagnen var det riktigt nice på Saltholmen. När Teodor vaknade kom några goa vänner dit och därefter var Teodor inte still många sekunder. Men en liten bild med mamma och hav kunde han bjuda på.. Till slut.
 
 
Väl hemma igen var jag helt slut. Vi åkte ändå till Delsjön för att springa och Teodor fick bada med farmor under tiden. När vi kom tillbaka sa farmor att de förmodligen hade sprungit mer än oss. Och jag tror henne.
 
 

Strö all min kärlek

Publicerad 2012-07-09 22:47:40 i Allmänt,

I lördags åkte jag och Teodor och hälsade på min kompis på hennes familjs landställe. Vi åkte direkt efter frukost för att hinna loppisfynda lite. Det tog ca en timme att köra dit och vi lyssnade på radio i bilen. De spelade en Wiehe-låt som jag aldrig har hört tidigare. (Se nedan) Texten gick rakt in och jag blev återigen påmind om hur viktigt det är att vi stannar upp och ser varandra. Och ler. För vad kan vara vackrare än min sons leende mot mig? Eller synen av när han springer ut i vattnet, några centimeter längre ut för varje gång? Eller hans kittlande skratt när kusinerna busar med honom? Jag går med en konstant känsla av att detta måste uppskattas. Just detta kommer aldrig tillbaka.
 
Strö all min kärlek
När ditt liv är en väg utan ände
och din dag utan rast eller ro
när din natt är för lång
och din värld är för trång
ska jag strö all min kärlek
över dej
 
Jag vill va som en sky
fylld av flingor
som en natt fylld av fyrverkeri
Jag vill stå vid din väg
Som ett blommande körsbärsträd
ska jag strö all min kärlek över dej
Och om du vill ska jag ge dej
hela världen
 
Och om jag får
går jag med dej
hela vägen
Som konfetti i ditt hår
som ett stjärnfall där du står
ska jag strö all min kärlek
över dej
 
Och om du vill ska jag ge dej
hela världen
Och om jag får går jag med dej
hela vägen
Om jag får, om du vill
om du bara säger till
ska jag strö all min kärlek
över dej
Av: Mikael Wiehe
 
Besöket hos min kompis var alldeles fantastiskt. Hon har också en son. Alldeles fantastiskt söt är han och han är glad nästan jämt, precis som mamman sin. Jag försökte spola tillbaka lite i huvudet till den tiden då hon och jag spelade väldigt mycket handboll. Nu satt vi där med våra söner och det kändes så overkligt och så självklart på samma gång. Och så slog det mig att just detta kommer aldrig tillbaka men det kommer så mycket mer.

Bakom mina solglasögon

Publicerad 2012-07-01 15:19:08 i Allmänt,

Midsommaren i Gärdsnäs var alldeles fantastisk. Midsommarstången var lite högre, lite finare och lite mindre skev än föregående år. Grodorna som dansade runt stången såg lite lustigare ut och björnarna var fler och piggare än de brukar vara. Till och med den fantastiska jordgubbstårtan var godare än jag minns den. Så god att jag åt upp det sista som var kvar direkt från tårtfatet innan någon annan hann före.

Efter midsommar har vi hunnit med övernattning i mammas och pappas hus i Qvallsta med får och lamm utanför fönstret. Innan sängdags hann jag med ett fjortisgräl med mina föräldrar. Hade det inte varit för att Teodor låg och sov hade jag kunnat stampa lite extra hårt i golvet när jag gick upp för trappan också. Och smällt igen sovrumsdörren. Det är lite fascinerande hur man fortfarande kan vara så barnslig när man själv är mamma. Eller det kanske bara är jag som är sådan?

Dagen efter åkte jag och Teodor till Stockholm. Jag körde bil. Själv. Trots att mamma och pappa inte hade tyckt att det var någon lämplig idé när vi DISKUTERADE saken dagen innan. Efter att jag hade parkerat i ett svindyrt p-garage och avslutat telefonsamtalet med pappa (ja, jag var tvungen att ringa honom eftersom jag självklart körde fel) mötte vi upp några kompisar på Centralstationen innan vi gick till Skansen. Det blev en hellyckad dag och Teodor dansade järnet till Markoolio på Allsång på Skansen-genrepet.

Utöver detta har vi sett på EM-fotboll (åtminstone haft TVn på), spelat kort, vaknat tidigt, kastat sten efter sten i havet, smörjt Teodors huvud med solkräm eftersom han vägrar ha keps på huvudet, lyssnat på Sommar i P1, åkt med en god vän till Norrtälje för att shoppa loss och sedan till Högmarsö krog för att äta gott och fnissa åt Stockholmsstereotyper. Vi har även promenerat på stigar som jag har gått på så många gånger att jag inte kan räkna dem. Ändå är det mycket som är annorlunda nu. När jag går längs grusvägarna med Teodor i barnvagnen eller när vi står i strandkanten och kastar stenar i vattnet och tänker på hur det var för cirka 10 år sedan inser jag att verkligheten har överträffat drömmen. Som jag minns det hoppades jag innerligt att det skulle bli såhär men jag trodde aldrig på det. Vågade inte tro. Och nu är vi här.

Idag låg jag och mamma i solsängarna på altanen och lyssnade på Klara Zimmergrens Sommar-program som handlade om ofrivillig barnlöshet. Teodor sov gott i vagnen och tårarna rann bakom mina solglasögon. Jag grät av tacksamhet över att jag har en alldeles fantastisk son som jag får pyssla om, mata, få att sova, busa med, klä på, sjunga för, dansa med, lära ord, hindra från att springa rakt ut på vägen, trösta och skratta med. Och aldrig någonsin borde jag få klaga. Aldrig någonsin. På någonting alls. Jag borde bara vara så förbannat tacksam. Och snart kanske det är jag som förbjuder honom att ta bilen till storstan. Rädd att han hamnar vilse.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela